Chinese Taal & Cultuur, de Zijderoute op Zuid

 Zhong Guo, Land van het Midden: ChinaZhongguo

 

 

Docent CT&C Judith Zoetelief in de media, 10-10-2015

Mandarijn als wereldtaal
Het Mandarijn Chinees wordt wereldwijd door meer dan 850 miljoen mensen gesproken en het is daarom met recht een wereldtaal te noemen. Ook op economisch vlak speelt China een belangrijke rol, het fascinerende land is hard op weg zich te ontwikkelen als koploper op het gebied van handel, industrie, het bankwezen en  toerisme. Zo zijn in de afgelopen 10 jaar de handelsactiviteiten tussen Nederland en China enorm toegenomen en zijn talrijke Chinese bedrijven zich in Nederland komen vestigen. Rotterdam, Europa's grootse haven, is een zusterstad van 's werelds grootse haven Shanghai. Het beheersen van basis Mandarijn Chinees kan deuren openen die anders gesloten zullen blijven  en biedt een voorsprong in de wereld van handel en economie.
In lijn met de ontwikkeling van China als de op een na grootste wereldeconomie, biedt het Sint- Montfort haar leerlingen de kans het vak Chinese taal & cultuur te volgen. Vanaf de brugklas wordt er gewerkt aan het verkrijgen van een flinke basis in het Chinees waarbij alle vaardigheden aan bod komen. Het onderwijs wordt gegeven aan de hand van de methode Chinees ’n Makkie die speciaal ontworpen is voor het voortgezet onderwijs.

Eindexamenvak
Dit jaar is besloten Chinees als officieel examenvak in te voeren in 2015. Voor de meeste scholen betekent dat dat zij niet eerder dan 2018-2019 het examen mogen  afnemen maar het Montfort College heeft sinds 2010, als één van de negen scholen in Nederland en de enige in Rotterdam-Zuid, de licentie om het Chinees als officieel eindexamenvak uit te voeren. In 2013 namen wij met een mooi resultaat het eerste eindexamen Chinees af.  Het vak Chinese taal en cultuur past in de vrije keuze ruimte van ieder profiel maar mag ook als tweede vreemde taal (i.p.v Frans of Duits) in het profiel Cultuur & Maatschappij en het profiel Economie & Maatschappij gekozen worden. 

Leuke uitdaging 
5000 jaar oude geschiedenis maakt Chinees tot de oudste levende taal. Het Chinees heeft een aantal bijzondere kenmerken: het is een beeldtaal, een taal om te ontcijferen als een geheimschrift. Bovendien is het Chinees veel compacter dan bijvoorbeeld het Nederlands en is de grammatica relatief eenvoudig. Om een hele Nederlandse zin in het chinees te vertalen zijn soms maar 4 karakters nodig . En hoe bijzonder is het om met je klasgenoten te kunnen Whatsappen of  e-mailen in het Chinees?
Niet alleen de Chinese taal, maar ook het land, de cultuur en het volk staan centraal in de lessen. Door middel van cultuurlessen komen leerlingen in contact met de rijke Chinese cultuur en leren ze (inter)cultureel communiceren: culturele do’s & don’ts waar je in de toekomst veel profijt van kunt hebben.

Zijderouteopzuid
De zijderoute in China wordt zo genoemd omdat zijde uit het oosten, toen een kostbaar handelswaar, langs deze route naar het westen vervoerd werd. Een route waardoor handel tussen het Oosten en het Westen bloeide.
Op het Montfort College hebben we de Rotterdamse zijderoute, die eruit bestaat dat leerlingen van onze school les krijgen in de Chinese taal en cultuur. Zij leren niet alleen de taal maar verwerven ook culturele vaardigheden,  verdiepen zich in de Chinese geschiedenis,  de economie en de plek van China in de wereld. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om op studiereis naar Beijing te gaan. De lessen en de studiereis verbinden de leerlingen via de oude zijderoute met de moderne wereldmacht die China vandaag de dag is. 
Als ze dat willen, kunnen de leerlingen van het Montfort College ook eindexamen doen in de Chinese taal- en cultuur. Dit vak geeft aansluiting op bijvoorbeeld de opleiding: Trade-management gericht op Azië (Hogeschool Rotterdam)  of de studie Sinologie aan de universiteit van Leiden.

 

LinkschineesDigitaal Vaklokaal Chinees  /  Chinese-English Dictionary  /  FB Chinees Een Makkie  /  Chinees Woordenboek voor Android  /  Chinese Tools  /  Mandarin Tools   /  De Gele Draak  /  Jialei  /  Landenweb: China  /  China 2025  /  Chinese Ambassade Nederland